Fodbold

 
04-06-2007
Fodboldleksikon

Fodbold er en sportsgren, hvor to hold med hver elleve spillere kæmper om at score flest mål mod hinanden. Som navnet antyder må spillerne som hovedregel kun berøre bolden med fødderne. Hvert hold har dog en målmand, der inden for målfeltet må benytte hænderne inden for nærmere regler.

Det er svært for ikke at sige umuligt at fastslå, hvor fodbolden dukker op for første gang. Både i Kina og i Japan er der meget gamle beretninger om boldspil med fødderne. Romerne og grækerne havde også deres udgaver af fodbold. Den moderne form af spillet opstod i England midt i 1800-tallet, hvor spillet gradvist udviklede sig væk fra Rugby-lignende regler. I Danmark blev fodbold en organiseret sport fra 1879.

Fodbold er sammen med håndbold langt de mest udbredte sportgrene i Danmark. Alene DBU organiserer 300.000 spillere. Sporten har altid haft stor mediemæssig bevågenhed og f.eks. EM og VM i fodbold hører til de sportsbegivenheder, som absolut flest følger med i. Med indførelsen af professionel fodbold er sporten samtidigt blevet en sportgren med betydelige økonomiske interesser.

Til at dømme en fodboldkamp skal der altid være en fodbolddommer samt normalt to linjedommere, √©n i hver side. De skal på et brøkdel af et sekund kunne afgøre, hvem der fejlede og dømme derefter.

Et hold består af elleve spillere (inkl. målmand). Holdet organiserer sig normalt i forsvar, midterbane og angreb. Hertil kommer reservespillere, samt træner(e) og for større hold, holdledere.

Fodboldbanen skal være mellem 90 m og 120 m lang og mellem 60 og 90 m bred (og den må ikke være kvadratisk). Til internationale turneringsformål skal banen være mellem 100 m og 110 m lang og mellem 64 m og 75 m bred. Fodboldmålet er 2,44 meter (8 engelske fod) højt og 7,32 meter (8 yard) bredt. Belægningen er normalt græs.

√Čn af de vigtigste regler er ’offside’-reglen, der siger, at bolden ikke må spilles til en spiller, der står bag den bagerste spiller fra det andet hold (undtagen målmanden). Hvis et hold skyder bolden ud over sidelinien eller baglinien får det modsatte hold bolden.

Dommeren kan straffe en spiller ved at dømme frispark til modstanderne eller med gult kort og rødt kort. Ved et frispark får den forulempede spillers hold lov til at sparke bolden videre fra det sted, handlingen fandt sted. Hvis der begås frispark i målfeltet, vil det udløse et straffespark, som er et skud direkte på mål, hvor kun målmanden står i vejen. Hvis handlingen var af en mere grov karakter, vil spilleren der udførte handlingen få et gult kort. Hvis handlingen var af rigtig grov karakter, får spilleren det røde kort, som betyder en udvisning fra kampen. To gule kort i en kamp udløser også et rødt kort.

De røde og gule kort blev brugt første gang ved VM i fodbold i Mexico i 1970. Det var fodbolddommeren Ken Aston, der fik ideen, da han så lyssignalerne på Kensington High Street. Røde kort betyder oftest også karantæne i de næste kampe i den pågældende turnering.

Vinderen er det hold der scorer flest mål. Hvis begge hold undlader at score - eller scorer det samme antal mål, ender kampen uafgjort. I nogle turneringer - f.eks. cupturneringer - skal man finde en vinder. I disse tilfælde udvides kampen med forlænget spilletid. Hvis den også ender uafgjort afgøres kampen med en straffesparkskonkurrence.

Fodboldspillet har som så mange andre idrætsgrene rødder langt tilbage i historien. Et fodboldlignende spil menes allerede at være spillet i Kina to tusinde år før vor tidsregning - senere som udbredt folkesport. Også i middelalderens Europa var et fodbold-lignende spil kendt fra bl.a. Venedig. I England blev fodbold spillet som et spil mellem to landsbyer, hvor målet var at sparke fodbolden igennem nabolandsbyens byport - også selv om der var flere kilometer mellem landsbyerne.

Spillets moderne rødder kan dateres til 1864, hvor universitets-studerende i Cambridge, England, nedskrev et regelsæt. Herefter bestod et hold af 15-20 spillere. I 1857 stiftedes Sheffield F.C., den første fodboldklub i verden.

Herefter blev spillet gradvist udviklet med off-side reglen, hjørnespark og indkast, mens antallet af spillere blev begrænset til 11 på hvert hold og der blev indført en regel om, at kun målmanden måtte bruge hænderne. I 1872 var man nået så vidt, at der blev fastlagt en standard-størrelse for fodbolden og den første landskamp (mellem England og Skotland) fandt sted.

I 1879 blev den første officielle fodboldkamp spillet i Danmark og boldklubben K.B. fik fodbold på programmet. Samme år blev DBU stiftet. Fodboldsporten blev i 1900 en officiel olympisk sportsgren og i 1904 blev verdensorganisationen FIFA stiftet.

 
 
Find information om: portal fodbold Alt om tips forum guide
(Hovedkategori: Fodboldleksikon)